Ha kinőtted a nyílt-napok kezdő csoportját és vágysz egy kis motivációra, jöhetnek a versenyek. Tehetségkutató, Magyar Kupa vagy akár Országos Bajnokság szintjén is megmérettetheted magad! Klub versenyek és “licences” hivatalos bajnokságok. Minden válasz és dokumentum egy helyen!

Figyelem! Minden pályamotoros válthat licencet! Kezdőket is örömmel és sok motivációs díjazással várunk a Gyorsasági szakág kötelékében! Legyél Te is motorversenyző! A licenc a hivatalos pályamotoros jogosítványod!

Fontos letölthető dokumentumok:

 

Nézzük a lehetőségeket vázlatosan és áttekinthetően.

Kétféle motoros rendezvényt szervezünk.

  • Az egyik a sima “nyílt-nap”
  • A másik a nyílt-nappal egybe kötött “Magyar Kupa és OB” azaz a hivatalos magyar bajnokság.

Mindkét rendezvény időbeosztása nagyon hasonló, tehát ugyan úgy lehet kezdőként és gyorsabb pilótaként csoportbontás szerint edzeni, motorozni és versenyezni is bármelyik rendezvényen!  

 

Minden rendezvényre kell licenc?

  • Nem
  • Klub rendezvényeken nem alapfeltétel a licenc, de jelentős előny a biztosítás miatt!
  • Amennyiben Klubrendezvényeken versenyen is indulsz, ugyan nem kötelező, de ajánlott már licencet váltani!
  • Magyar bajnokikon való versengéshez kötelező a licenc.
  • Legfőbb különbség, hogy licenc nélkül NINCS pontgyűjtés, NINCS éves értékelés!

 

Mi az a Tehetségkutató verseny?

Ez a versenyzés belépő szintje.

Úgymond “első bálozóknak”, illetve szabadidő sportolóknak ajánljuk. Legfőbb jellemzője, hogy kevesebb kört kell teljesíteni és mindig van egy időlimit, aminél gyorsabb versenyző nem indulhat ezeken a futamokon. Aki a versenyen kiugróan átlépi a qualifikációs időlimitet, “kupavadászként” nem értékeljük, mivel feltehetőleg nem ebben a kategóriában volt a helye.

Buli verseny, lassabb, biztonságosabb, rövidebb. Aki egyszer megnyeri, többet nem indulhat, egy kategóriát feljebb kell lépjen. Pontgyűjtés nincs. Értékelés és futamok 600 és 1000 kategóriákban.

Műszaki és biztonságtechnikai feltételekre figyelj, valamint feltételenül ismerd a “Magyar Gyorsasági Motorversenyzés Szabályai 2022” tudásbázist az induláshoz! Licenc nem feltétel, de a biztosítás miatt jó ha van.

 

Mi az a Magyar Kupa / OB?

  • OB = Hivatalos Magyar Bajnokság (leggyorsabbak), MK = Magyar Kupa (tömegsportolók)
  • 5 alkalommal a mi rendezvényünkön “betét” programként kerül megrendezésre
  • Pont gyűjtés és éves 5 fordulós bajnokság 3 különböző versenypályán.
  • Ezek a futamok licenc kötelesek. Ha nincs licencet, akkor ugyan résztvehetsz a napi programban, de csak a Tehetségkutató betétfutamokon indulhatsz.
  • Új licenceseknek Newcomer motivációs díjazás! Érdemes licencet váltani akár a kezdőknek is, benneteket is örömmel várunk!
  • Hivatalos MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) rendezvény
  • A versenyzés nívósabb, következő szintje, de ettől még van kezdő csoportunk, jöhettek edzeni is!

 

Kiket várunk a Magyar Kupára / OB-re?

  • Magyar Kupára minden olyan motoros sportolót szeretettel látunk aki tervezetten és tudatosan végigfutna egy éves bulis szervezett bajnokságot akár “newcomer” azaz újbelépő, akár “Magyar Kupa” azaz tőmegsport, akár “Országos Bajnokság” azaz élsport szinten.
  • Magyar Kupa a “hobbistáknak”
  • Magyar Bajnokság a “nagymenőknek” 🙂
  •  Kategóriák mindkét fenti divízióban open 600 / open 1000

Milyen kategóriákban indulhattok 2022-ben?

 

  • Tehetségkutató open 600 – kezdő versenyzőknek
  • Tehetségkutató open 1000 – kezdő versenyzőknek
  • Open 600  MK / OB- 600-as gyors futamok
  • Open 1000  MK / OB- 1000-es gyors futamok

Milyen licencek (rajtengedélyek) vannak és mikor kell?

  • Licencre az 5 kiemelt magyar bajnoki forduló kupa és OB versenyein van szükséged, kezdő betétfutamokra oda sem kötelező! Minden egyéb klubrendezvényünkön vagy tehetségkutató versenyünkön ez nem kizáró feltétel, de a biztosítás miatt előnyös, ha kiváltod! Mindenkinek ajánljuk! Ez a pályamotoros jogosítványod. Illendő jogsit szerezni, ismerni a szabályokat, rendelkezni biztosítással.
  • Idén egységesen egy fajta licenc elérhető. A MAGYAR GYORSASÁGI MOTORVERSENYZŐ licencnek hívjuk, aminek díja egy évre egységesen 10.000 Ft. Ezért a díjért hivatalos motorversenyző lehetsz, és büszke tagja, támogatója a magyar gyorsasági motorsportnak.

ÚJ! 2022-ben valamennyi licencet váltó gyorsasági motoros, aki teljesíti a biztonsági és műszaki feltételeket, értékelve lehet a Magyar Országos Bajnokságon! Ez a fő, abszolút értékelés. Ezen belül különböztetünk meg két külön értékelést az alábbiak szerint:

  • Magyar Országos Bajnokság: Mindenki, aki a rajtrácson áll
  • Magyar Kupa: Azok az indulók részesülnek a Magyar Országos Bajnokságon belül külön még Magyar Kupa értékelésben is, akik karrierjük során nem indultak kiemelt nemzetközi versenyen (pl. Alpok Adria vagy egyéb külföldi nemzeti bajnokság)
  • Newcomer: Azok az indulók részesülnek a Magyar Országos Bajnokságon belül külön még Newcomer értékelésben is akik legkorábban idén vagy tavaly váltottak csak először licencet életükben. Várjuk az új belépőket!

Mi kell a licenchez?

  1. Ki kell töltened egy licenc igénylőt, amit lent a doksik között ki is tudsz nyomtatni. Ez a fő dokumentum, kitöltöd és postázod az egyesületednek. Ez a fő teendőd! ITT LETÖLTHETED!
  2. A fenti licenc igénylőre kell egy sportorvosi pecsét. Ezt intézheted egyénileg, de minden év elején két alkalommal csinálunk csoportos vizsgálatot, hogy segítsünk ezt az engedélyt nehézségek nélkül megszerezni. Figyeld a facebookot, február vége és március vége a tervezett időszak!
  3. A fenti licenc igénylőre kell egy egyesületi hozzájárulás. Ha a palyamotorozas.hu csapatánál motorozol, ezt mi természetesen biztosítjuk számodra, sportszervezetünk neve: Pannonia Motorsport Kft.
  4. Kell egy biztosítás, amit a MAMS nál az igényléssel automatikusan megkapsz. Lásd díjtáblázat!
  5. 2db. igazolványkép (vagy digitális fotó, amit egy telóval egy fehér fal előtt elkészíthetsz), hogy büszkén feszíts a plasztik kártyán ami igazolja, hogy hivatalos “Moto Racer” lettél.
  6. Idéntől bevezettünk egy rövid, online “pályázás szabályai teszt” kitöltését. A teszt 21 kérdést tartalmaz. Nagyon alap kérdésekről van szó, a cél egyértelműen az, hogy a biztonságos motorozás érdekében nyomatékosítsuk a pályázás szabályait mindenkiben. A teszt kérdéssorának “tananyagát” a pályázási kisokos hírünkben találod, kérjük ismerd meg, olvasd át! Ezt a tananyagot elérheted: ITT! Ha egyetlen balesetet is elkerülhetünk ezzel, már megérte. Vigyázunk egymásra, ismerjük és betartjuk a szabályokat! A teszt a www.MAMS.hu gyorsasági fülén érhető el: ITT! Miután leadtad a szükséges licenc igénylőt, egyszer végig kell olvasnod a tesztet és be kell jelölnöd a kérdésekre a helyes válaszokat. Ha ez megvan, akkor élesítjük a licencedet! Idő limit nincs, a fő cél nem a vizsgáztatás, hanem hogy olvass és ismerd a szabályokat! Csoportban motorozunk, első a biztonság!

 

Hogyan megy a gyakorlatban a licenc váltás?

  1. Kinyomtatod a licenc igénylő lapot. Lásd: ITT
  2. Értelemszerűen kitöltöd a licenc igénylőt. Név, cím stb. Ha valami nem egyértelmű, telefonálj!
  3. A kitöltött igénylővel elmész sportorvoshoz és lepecsételteted! Ha van már sportorvosid, külön lapon is elfogadjuk!
  4. A kitöltött igénylőt elküldöd postán az egyesületednek. Ha nincs egyesületed, mi örömmel várunk. Éves tagdíjunk 5.000 Ft.
  5. Fizetned az egyesületnek történő leadáskor kell, mindent egyben, majd az egyesületed fizeti ezt tovább hivatalosan a Magyar Motorsport szövetség felé, mint tagszervezet.
  6. Kitöltöd a “pályázás szabályai” online tesztet, ezzel igazolva, hogy ismered a szabályokat!

 

Mennyi az annyi? Példaszámítás

  • Magyar Gyorsasági Motorsversenyező licenc díja a sportszövetség felé: 10.000 Ft
  • Biztosítás 1 évre 7100 Ft (választhatsz drágábbat is…)
  • Sportorvos egyénileg, orvos függő
  • Egyesületi tagdíj: 1-10.000 Ft (a mi egyesületünkben 5.000 ft / év)

 

Könnyítések, tippek a licenchez:

  • Ha nincs egyesületed, válassz minket! Egyszerűen elpostázhatod a kitöltött licenc igénylőt címünkre: Pannónia Motorsport Kft., Németh András, 9700 Szombathely, Karmelita u. 3. A borítékban a kitöltött licenc igénylőt és két igazolvány képet várunk! Ha már volt licenced, nem szükséges új képet csináltatnod, maradhat a tavalyi is! A mi egyesületünknek éves tagdíja 5.000 Ft, amiért kapsz egy pár csecsebecsét, kulcstartót, matricát is…!
  • Használd ki a csoportos sportorvosi vizsgálatokat. Az időpontokról a hírlevelünkre regisztrálva tudsz leghamarabb értesülni: ITT!
  • Tudtad, hogy a felnőtt sportorvosi engedély nem egy adott évre, hanem kiállítástól számított 12 hónap + 60 napig érvényes?
    Milyen könnyebbséget jelent ez számodra? Két lehetőség közül választhatsz így , amikor az idei licencedet igényeled:
    1. A szokásos módon letudhatod év elején a sportorvosit, ne kelljen később figyelni a lejáratra, ez a klasszikus megoldás.
    2. Amennyiben tegyük fel 2021 májusában kaptál sportorvosi engedélyt, az 2022 júliusáig még érvényes! Azaz kiválthatod idei versenyzői licencedet még az előző sportorvosiddal, streszmentesen és gyorsan. Fontos viszont, hogy majd a lejárati dátum előtt ne feledd frissíteni!
    Hogyan tudod ellenőrizni sportorvosid érvényességét és lejárati határidejét? A sportkórház alábbi linkjén ezt gyorsan megteheted: https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/
    Attól függetlenül, hogy a versenyzéshez szükséges sportorvosi engedély érvényessége a 674/2021. (XII.3.) Kormányrendelet alapján most meghosszabbodik, a sportorvosi vizsgálatok rendszeres elvégzését az Országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) sportorvosai, az együttműködő háziorvosok és házi gyermekorvosok továbbra is a megszokott rendben, előjegyzés szerint végzik.

Miért éri meg Licences versenyzőnek lenni?

  • Hivatalos versenyző leszel, ami büszkeség
  • Ezzel is támogatod a Magyar Gyorsasági Motorsportot
  • Egész évre biztosításod van ( minden pályán, minden rendezvényre)
  • Ha sokan vagyunk, az érdekeink védhetőbbek sport szinten (hangkorlátozások, támogatások, balesetvédelem stb.) 
  • Pontokat gyűjtesz a bajnokságban!
  • Mert menő motorversenyzőnek lenni. 🙂
  • Mert a licenc mellé fix rajtszám jár!
  • A pandémia idején a licenc rengeteg sportolói előjoggal jár!
  • Tervezett szakági edzéseken vehetsz részt, szakági oktatások várnak rád, év végén díjkiosztó.
  • Több motorosboltban kedvezményt kapsz licenced felmutatásával.
  • A kiemelt rendezvényekre, pl. Hungaroring, előbb jelentkezhetsz, mint a hobbi pályázók!

 

TERVEZETT!!! Magyar Kupa és OB rendezvények 2022:

2 Pannónia-Ring
2 Slovakiaring
1 Hungaroring

 

GY.I.K. azaz gyakori kérdések versenyzőknek:

1. Nem akarok licencet váltani. Pályázhatok attól még?

Igen. Tehetségkutató betétfutamokon, nyílt-napokon nem feltétel “csak” ajánlott a licenc. Azonban gondold át, mennyire veszélyes sportot űzünk és mennyivel növelhető a biztonság, ha valamennyi résztvevőnek lenne egy alapismerete, sportolói etiketje és biztosítása… érdemes kiváltani és megismerkedni ezen keresztül a szabályokkal.

2. Minek a minimumvizsga? Eddig nem volt, mégis tudtunk pályázni.

A mininmum kérdéssor nem egy szankció, hanem egy oktatási tananyag. Úgymond a pályamotorozás szabálykönyve, amit amikor 200-al egymásmellé értek jenőkével, aki abban az évben kapta “aputól” az ezres gixert, jobb ha mindketten ismertek, tudtok és alkalmaztok. Életet menthet.

3. 2021-ben váltottam először licencet, idén újra megtenném. Nemzetközi versenyen még nem motoroztam soha.  Indulok a Magyar Bajnokságban, akkor hol leszek értékelve?

A leírtak alapján összesítettben a Magyar Bajnokságban is, a Magyar Kupában is és a Newcomer kategóriában is kapszt pontot és értékelve leszel.

4. Tavaly júniusban voltam sportorvosnál. Kell most újra sportorvosit váltanom az idei licencemhez?

Nem feltétlenül, mivel a sportorvosid 14 hónapig érvényes, ezért a régi sportorvosiddal is kiválthatod az idei licencedet. ezzel időt és pénzt is spórolhatsz. 2022 augusztusában jár majd le igy az érvényesség, figyelned kell majd, hogy lejárat előtt időben újítsd meg.

5. Nincs egyesületem, hobbi motoros vagyok, de szivesen váltanék licencet. Mi a teendőm?

Egy egyesülethez kell csapódnod. Az egyesületek listáját a www.mams.hu oldalon találod, keressd bátran a legszimpatikusabbat vagy a városodhoz legközelebbit. Mi is szivesen segítünk és örülünk, ha hozzánk csatlakozol a fent leírtak szerint.

6. Nem versenyzek, de a biztosítás miatt kiváltanám a licencet. Lehet ilyet?

Igen, semmi akadálya, örömmel várunk.

7. Naked bike motorom van. ezzel is versenyezhetek?

Igen, de a biztonsági felkészítésre figyelj a saját és a közösség érdekében!

8. Váltanék licencet, de a minimum kérdéssor kifogott rajtam. Hol találok tananyagot hozz.

A palyamotorozas.hu oldal pályázási “kisokos” híre valamennyi kérdésre tartalmazza a választ, egyszer olvasd át és már menni is fog!

9. 2021-ben már volt nálatok licencem. Kell újra fotót küldenem?

Nem, a régi kép megvan, használni tudjuk.

10. 2021-ben már volt nálatok licencem. Újra ki kell töltenem mindent?

Amennyiben adataid nem változtak, mi ki tudjuk tölteni helyetted és csak egy aláírás kell tőled, irj egy mailt és megbeszéljük.

11. folyt köv…

 

Örömmel várunk minden érdeklődőt! Jelentkezés és további részletek hamarosan! 🙂

Kitöltési útmutató!

 

  • 1. Töltsd le a nyomtatványt! ITT!
  • 2. A legfelső sorba csupán a kívánt rajtszámodat írd be, a többit mi töltjük ki!
  • 3. Igazolvány kép helyett küldhetsz digitális, telefonos képet is!
  • 4. Személyes adataidat értelemszerűen töltsd ki!
  • 5. Ne feledd a lap háromnegyedénél, “versenyző aláírása:” signózni!
  • 6. A megfelelő helyre, bal alulra kérünk egy sportorvosi pecsétet! Külön lapon is hozzácsatolhatod!
  • 7. Ne feledd a többi “adatvédelmi oldalat” is aláírni és visszaküldeni!
  • 8. Postázhatod az egyesületnek!
  • 9. A licenc díját az egyesületednek kell kifizetned, amiről kapsz egy díjbekérőt miután átnézték a leadott anyagodat.
  • 10. Az egyesületed postázza a MAMS-ba! Ez már nem a Te feladatod.
  • 11. Postán kapod meg az arcképes licenc-kártyád! Hozzávetőlegesen 2-3 hét mire elkészül, de amint beérkezik az anyagod már regisztrált versenyző vagy, kapsz egy licenc számot, tehát a kártya megérkezése előtt is tudod igazolni versenyzői státuszod!

Postázhatod is!

Pannónia Motorsport Kft.

Németh András

9700 Szombathely

Karmelita u. 3.

Jelentkezés és elérhetőségek:

Jelentkezem az eseményre!