Magyar Gyorsasági Motorversenyzők mérték össze erejüket az Országos Bajnokságon és a nemzetközi Alpok Adria Gyorsasági Motoros Bajnokság és Európa Kupa versenyein az elmúlt hétvégén Horvátországban! Az AAIMC bajnoksággal összekötött MBH BEFEKTETÉSI BANK Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa eseményre utaztak versenyzőink, az Autodrom Grobnik versenypályára! Nemzetünk sportolói több dobogós helyet is megszereztek a 14 országot tömörítő sorozatban és egységes csapatként, a nemzetek közötti versengésben is példaértékűen helytálltak!

Az elmúlt évek során a MAMS Gyorsasági Szakágnak sikerült stabilizálni egy 5 fordulóból álló magyar gyorsasági motoros verseny-sorozatott. Mivel hazánkban a motorosok számára 2024-ben csupán egy alkalmas és aktívan üzemelő versenypálya van, így év elején nehéz feladat állt a MAMS Gyorsasági Szakág előtt. A biztos pont, a Pannónia-Ring mellé külföldi versenypályákra és együttműködésekre volt szükség. A szakág sikeres munkájának eredménye, hogy a sorozat helyszínei idén a Slovakiaring, ami a legnagyobb versenypálya a régióban és az Autodrom Grobnik, ami a tengerpart közelsége miatt is rendkívül kedvelt és népszerű horvát pálya. A MAMS Gyorsasági Szakágának terve az idei évre az, hogy olyan versenysorozatot építsünk fel, ami a jövőben nemzetközi versenyzők számára is vonzóvá válhat! Ezt a célt szolgálta a nemzetközi összekapcsolás az Alpok Adria bajnokságokkal. Ugródeszkát és ismertségi lehetőséget biztosítanak a nemzetközi futamok a magyar tehetségek számára. Egy új közeg, egy igazi, a hobbi pályanapoktól eltérő, verseny-centrikus, nemzetközi mérce jelenik meg. A nemzetközi sztenderdek szerinti forgatókönyvet és nem utolsó sorban tempót, kihívást ismerhetik meg ezáltal versenyzőink. Az élsportolók mellett idéntől a Magyar Kupa versenyzői számára is lehetőség volt a csatlakozásra. A kupások nem csupán magyar, de egy nemzetközi össz-értékelést is kaptak.

A szakág idén 4 rendkívül jelentős és motiváló újítással invitálta kötelékének sportolóit a nemzeti megmérettetésre:

  • Pénzdíjazás, azaz a MAMS Gyorsasági Szakága éves szinten 3 millió forintot oszt ki a magyar kategóriák helyezettjeinek idén!

  • Szakági kedvezmény, azaz a nevezési díj egy részét a MAMS Gyorsasági Szakág állja, így a környező nemzetek versenyzőihez képest olcsóbban nevezhetnek a magyar sportolók az Alpok Adria Bajnoksággal is összevont eseményekre. Ennek köszönhetően egy bajnoki hétvége már akár egy három napos klubrendezvény árszínvonalán elérhető!

  • Szakági foto / video / sajtó anyagok, azaz a MAMS Gyorsasági Szakág központilag foto és video riportot, sajtóanyagot készít a magyar srácokról, amit valamennyi magyar nevező ingyenesen megkap és médiapartnereinken keresztül nyilvánosan is megjelennek.

  • Ingyenes Szakági edzések, azaz a MAMS Gyorsasági Szakág idén szakági edzéseket szervez, ahol kizárólag licences sportolói, meghívásos alapon, kislétszámban, tiszta körök reményében, ingyenesen edzhetnek és készülhetnek a versenyeikre. Első ilyen konkrét időpont: 2024.06.10., Pannónia-Ring, 17:30-20.30.

A MAMS Gyorsasági szakága által kiírt 2024-es MBH BEFEKTETÉSI BANK Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa esemény első fordulóján 5 futamban állhattak rajthoz a sportolók. SSP 300, Open 600 és Open 1000 hivatalos magyar bajnoki fordulók mellett Open 600 és Open 1000 Magyar Kupa futamok zajlottak. Egyidejűleg az AAIMC kategóriáiban is megmérettettek magukat versenyzőink SBK, STK 1000, SST 600, SSP 300 és CUP 1000 géposztályokban! Hivatalos FIME Európa Kupa értékelés SSP 300, SSP 600 és STK 1000 kategóriákat érintett.

Az open kategóriák rajtrácsán élvonalbeli, nemzetközi bajnokságokban is induló versenyzők is megjelentek, ami óriási elismerés és büszkeség a Magyar Bajnokság szervezőinek. Az élmezőnyben végzett magyar versenyzők időeredményeikkel nem egy alkalommal maguk mögé utasítottak nemzetközi top versenyzőket is, rendkívül büszkék vagyunk legjobbjainkra! A nemzetek versenyében a Magyar Csapat kiemelkedő helyen végzett, köszönhetően Varga Tibor SSP 600 Európa Kupa győzelmének, Számadó Máté STK 1000 Alpok Adria és Európa Kupa dobogójának, Kun Csaba és Vakán Levente CUP 600 Alpok Adria dominanciájánk. A győztes versenyzők mellett valamennyi magyar motorversenyző stabilan és példaértékűen motorozott.

Az MBH BEFEKTETÉSI BANK támogatásával megrendezett bajnokság mezőnye az idei évre rengeteg fiatal tehetséggel bővült, akik szenzációs új energiákat hoztak a rajtrácsra. Az idei újítás, a pénzdíjazás, a kedvezmények és a kupasorozat integrálása a nemzetközi fordulókra is, népszerű és sikeres volt. A kezdeményezésnek köszönhetően több hobbi pályamotorost is sikerült a rajtrácsra szólítani már az első fordulón is!

Az év első versenyén mindig rengeteg technikai nehézséggel küzdenek meg hazánk, nemzetközi mércével nézve kis költségvetésből motorozó versenyzői. Számadó Máté ezen a futamon ült első alkalommal 1000-es versenymotor nyergében éles rajtrácson, ráadásul egy kölcsönkapott stock suzuki gsx-r állt „csupán” rendelkezésre a megmérettetéshez. Mátét nem abból a fából faragták, akit megrettentene a kihívás, a tehetség legyőzte a nehézségeket és a magyar fiú rendkívülit motorozott Horvátországban. A Lévai Károly által biztosított Suzukin Máté a hétvégén kétszer is dobogóra állhatott Grobnikban. Az Alpok-Adria- és az Európa-kupa ezüst- és bronzérme mellé ráadásul a magyar bajnoki forduló első helyét is behúzta mindkét versenyben.

A 600-as futamon Varga Tibi volt a magyar csapat „húzóembere”. Tibi idén a Spanyol Nemzeti Bajnokság indulója. Rendkívül megtisztelő, hogy hazautazott, hogy a Magyar Bajnokságon is részt vehessen. Szintén egy „kölcsönmotorral” állt rajthoz, a triumphot Greksa Attila biztosította erre a hétvégére a magyar tehetségnek, aki bizony rendkívüli eredményekkel hálálta meg a felajánlást a csapatnak. Leiskolázta a nemzetközi mezőnyt és a hétvége legeredményesebb magyar résztvevője lett. Mérlege Kétszeres FIM EUROPE SSP 600 EURÓPA KUPAGYŐZTZELEM, Magyar Országos Bajnokság két győzelem, Alpok Adria SSP “600” két 2.hely!

A versenyekben külön dicséretet érdemel valamennyi magyar résztvevő, akik köridejeikkel és kitartásukkal szintén a magyar csapat erejét bizonyították! A Magyar Csapat tagjai voltak:

Budai Csaba, Érsek Dani, Füleki Ádám, Ginzer Attila, Gyigor József, Győrvári Kálmán, Koczka Tomi, Krasznai Tomi, Kun Csaba, Molnár István, Nagy Attila, Németh Kristóf, Owen Lukács, Számadó Máté, Szilágyi Krisztián, Vakán Levente, Varga Tibor

Rövid beszámoló a hétvége versenyeiről a Magyar Csapat szemszögéből:

A pénteki edzésnap után az SSP 600 időmérőjével indult el a szombati éles bevetés. Az időmérők kiemelt magyar eseménye, hogy NAGY Attila (66) 1 mért kör után technikai hiba miatt kénytelen volt az edzést abbahagyni. A fiatal magyar versenyző ezen a hétvégén ünnepelte 18. születésnapját, sajnos a technika ördöge ezt nem vette figyelembe. A csapat blokkcserére kényszerült, ami sajnos sok időt vett igénybe és Ati szombaton nem tudott már rajthoz állni, mert nem lett kész a gép a futamra. Varga Tibi (47) jó formában volt, hamar ráérzett a Triumphra, így a mezőny elejében tette büszkévé a magyar alakulatot. Füleki Ádám (17) a tőle megszokott profizmussal teljesítette az időmérőket. Az AA Cup600 időmérőjén történt egy szerencsétlen magyar vonatkozású esemény, GYIGOR József az utolsó körben még javítani szeretett volna a jó rajthelyért, de ez a Rijeka kanyarba súlyos bukással végződött. Józsi 2 kulcscsont törést és boka sérülést szenvedett. Sérülései miatt nem tudta a továbbiakban teljesíteni a rajthoz állás feltételeit. (UNFIT).

A versenyek száraz pályán, napsütésben indultak el.

SSP 300 Race 1.

Mindhárom versenyzőnk jól kezdte a futamot. SZILÁGYI a dobogóért küzdött, de egy hiba után visszaesett. Így az 5. 6. 7. helyezéseket tudtuk megszerezni. Az elő 3 helyezett 84 ezredmásodpercen belül volt a mezőny szorosságát jellemzi, hogy a végeredmény elbírálásában célfotó döntött.

SSP/STK600 Race 1.

VARGA abszolút 2. helyen ért célba és kategória (SSP) 2. helyet szerzett, FÜLEKI abszolút 8. kategória (STK) 5. helyet szerezte meg. NAGY nem tudott rajthoz állni.

SBK/STK1000 Race 1.

Nagy csaták zajlottak mindegyik kategóriában. Az SBK mezőnyben a küzdelem pályacsúccsal is végződött, ami az esemény színvonalának egyértelmű bizonyítéka. SZÁMADÓ összetett 6., AA STK1000 és FIME STK1000 2. helyezést ért el. ÉRSEK abszolút 19., AA STK1000 9. FIME STK1000 6. helyezés.

AA CUP600 Race 1.

Nagyon jó rajtok és izgalmas verseny ahol a nemzetközi mezőny élén végig két magyar srác motorozott! KUN és VAKÁN csatáját hozta ez a verseny az első 2 helyen.

VAKÁN az utolsó körében a 12-es kanyarban elvesztette a 2. helyét a harmadik helyről felzárkózó szerb IVANOSKI-val vívott csatában. Az utolsó kanyarban mindent egy lapra feltéve megpróbálta visszavenni az elvesztett pozíciót. A kockáztatás bukással és könnyű lábsérüléssel végződött sajnos.

AA CUP1000 Race 1.

A legnagyobb létszámú kategóriában (32 induló), nagy küzdelmek zajlottak. A mieink a középmezőnyben küzdöttek egymással a jó kupa helyezésért. KOCZKA 12., BUDAI 13., NÉMETH a 16. helyen ért célba.

A második versenynapon, vasárnap a WarmUp edzések szép napsütésben, rendben lezajlottak. NAGY (STK600) és VAKÁN (CUP600) is bemelegítette a tartalék gépeket, így mindketten ott lehettek délután a rajtrácson.

SSP300 Race 2.

A jó rajtot követően mindegyik versenyzőnk hiba nélkül teljesítette a futamot. Egymással is nagy csatát vívtak. SZILÁGYI a FIME SSP300-ban a dobogó 3. fokára ért. MOLNÁR és LUKÁCS pedig végig szorosan követték.

SSP/STK 600 Race 2.

Ezen a futamon VARGA ismét dominált. AA SSP600-ban a 2. helyre hozta be a Triumph-ot, a láthatóan is erősebb Ducati mögött. Mivel a ducatit erőfölénye miatt Európa Kupa szinten nem értékelték, így a FIME SSP600 1. helye a magyar versenyzőé lett. FÜLEKI (AA STK600 7.) és NAGY (AA STK600 12.), is tudott javítania szombat helyezésén.

SBK/STK1000 Race 1.

A rendkívül nagy iramú versenyben SZÁMADÓ egy nagyszerű motorozással az abszolút 6. helyen hozta be a Suzuki-t. Ez az AA STK1000 kategóriában a dobogó 3. fokára volt elég.

ÉRSEK egy jó rajt után az első körökben több pozíciót javított. A magyar bajnokságban szereplő HEROS-t is megelőzte, de az utolsó előtti körig tudta csak tartani az olasz versenyzőt.

A SBK motorok hatalmas tempót diktáltak a versenyen. FILLA és MONTELLA a Ducatik nyergében folyamatosan pályacsúcs közelében motoroztak. Végül Karel HANIKA (CZE-Yart Yamaha) eddigi 1:23.842-es legjobb körét Yari MONTELLA (ITA-Ducati) megjavította, így az új pályacsúcs: 1:23.352 Grobnikban.

AA CUP600 Race 2.

A rajt után VAKÁN folyamatosan nagy csatát vívott IVANOVSKI-val az első helyért. Oda-vissza előzték egymást körről körre. KUN taktikusan közvetlen mögöttük haladt. A célvonalon az első 2 versenyző 5 ezredmásodperc különbséggel haladt át. Az első helyre VAKÁN-t sorolták be, így a dobogó felső fokára állhatott. KUN a 3. helyen ért célba, GINZER és KRASZNAI előtt.

A díjkiosztó után a célfotó ellenőrzése alapján VAKÁN-t sajnálatosan visszasorolták a 2. helyre.

AA Cup1000 Race 2.

Ezen a futamon az elsőhöz hasonlóan, a középmezőnyben küzdöttünk. Sajnos KOCZKA motorja nem bírta végig így ő nem tudott értékelhető futamot teljesíteni. A Magyar Kupa első helye így BUDAI-é lett. A hétvégén is ő tudta a legtöbb pontot a kupában bezsebelni, így újoncként érte el a MAMS Gyorsasági Szakág támogatási csomagját. A 2. helyet NÉMETH szerezte meg. A 3. helyre a szerb MILADINOVIC futott be.

Végeredmények:

A részletes és nemzetközi eredmények letölthetőek az AAIMC sorozat hivatalos applikációjából, ami az alábbi néven érhető el akár apple, akár android letöltő-központból: AAIMC (ingyenes telefonos applikáció)

Magyar Kupa 600 RACE 1:

1. Kun Csaba (24) / YAMAHA / NTR Team SKE

2. Ginzer Attila (44) / YAMAHA / Tomracing Kft.

3. Krasznai Tamás (37) / HONDA / Tomracing Kft.

Magyar Kupa 600 RACE 2:

1. Vakán Levente (7) / SUZUKI / Pannonia Motorsport Kft.

2. Kun Csaba (24) / YAMAHA / NTR Team SKE

3. Ginzer Attila (44) / YAMAHA / Tomracing Kft.

Magyar Kupa 1000 RACE 1:

1. Koczka Tamás (17) / SUZUKI / SB Racing Team MSE

2. Budai Csaba (90) / APRILIA / Bódis Formation SE

3. Németh Kristóf (127) / YAMAHA / Pannonia Motorsport Kft.

Magyar Kupa 1000 RACE 2:

1. Budai Csaba (90) / APRILIA / Bódis Formation SE

2. Németh Kristóf (127) / YAMAHA / Pannonia Motorsport Kft.

3. Miladovic Zivorad (312) / YAMAHA / SRB AAMS

Magyar Bajnokság 300 RACE 1:

1. Lukács Owen (15) / KAWASAKI / MAMI

2. Molnár István (6) / KAWASAKI / MAMI

3. Szilágyi Krisztián (114) / KAWASAKI / MAMI

Magyar Bajnokság 300 RACE 2:

1. Szilágyi Krisztián (114) / KAWASAKI / MAMI

2. Molnár István (6) / KAWASAKI / MAMI

3. Lukács Owen (15) / KAWASAKI / MAMI

Magyar Bajnokság 600 RACE 1:

1. Varga Tibor (47) / TRIUMPH / Greksa Racing Team

2. Füleki Ádám (17) / YAMAHA / Bódis Formation SE

DNS Nagy Attila (66) / HONDA / Chrobák Motorsport E.

Magyar Bajnokság 600 RACE 2:

1. Varga Tibor (47) / TRIUMPH / Greksa Racing Team

2. Füleki Ádám (17) / YAMAHA / Bódis Formation SE

3. Nagy Attila (66) / HONDA / Chrobák Motorsport E.

Magyar Bajnokság 1000 RACE 1:

1. Számadó Máté (65) / SUZUKI / MAMI

2. Mennito Heros (411) / APRILIA / ITA FMI

3. Érsek Dániel (22) / HONDA / AM39 Motorsport Kft.

Magyar Bajnokság 1000 RACE 2:

1. Számadó Máté (65) / SUZUKI / MAMI

2. Mennito Heros (411) / APRILIA / ITA FMI

3. Érsek Dániel (22) / HONDA / AM39 Motorsport Kft.

A hétvége legeredményesebb magyar sportolói, azaz a MAMS Gyorsasági Szakág pénzdíjazásának nyertesei:

  • Varga Tibor – OB 600 – 200.000 Ft támogatás

  • Számadó Máté – OB 1000 – 200.000 Ft támogatás

  • Kun Csaba – MK 600 – 100.000 Ft támogatás

  • Budai Csaba – MK 1000 – 100.000 Ft támogatás

Az Alpok Adria Gyorsasági Motoros Bajnokság és Európa Kupa első fordulóján 14 ország 132 versenyzője állt rajthoz. Ez a bajnokság az alábbi nemzeti szövetségeket egyesíti:

  • ACCR Autoklub of the Czech Republic

  • MSBiH Motorcycle Federation of Bosnia and Herzegovina

  • AMOTOE Sports Motorcycle Federation of Greece

  • AMSS Auto Moto Association of Serbia

  • AMZS Auto Moto Zveza Slovenije

  • FMI Federazione Motociclistica Italiana

  • FMS Federation Motocycliste Suisse

  • FRM Romania Motorcycle Federation

  • HMS Hrvatski Motociklisticki Savez

  • MAMS Magyar Motorsport Szövetseg

  • PZM Polski Zwiazek Motorowy

  • SMF Slovenska Motocyklova Federacia

  • AMF Austria Motorsport Federation

A MAMS Gyorsasági Szakág magyar versenyzőinek köridejei, eredményei, a sportolói magatartás, példaértékű volt! Óriási dicséret illeti a nevezőket! Nagyon szép eredmények születtek Grobnikban! Csapatban is bizonyítva mi delegáltuk az Alpok Adria Bajnokság és Európa Kupa legtöbb egy nemzetből érkező versenyzőjét és élmezőnyben végeztünk az országok közötti versengésben is, köszönhetően bajnokainknak!

A bajnokság első fordulója egyértelműen bebizonyította, hogy az MBH Befektetési Bank és a MAMS Gyorsasági Szakágának együttműködése egy új, nemzetközi szintre emelte a magyar bajnokságot. Köszönjük partnereink és támogatóink együttműködését!

Az esemény során külön köszönetet érdemel a MAMS Gyorsasági Szakág szakmai stábja:

Pál László – MAMS JURY DELEGATED

Szabó Gyöngyi és Lukács György – MAMS ASSISTANT

Izsó Krisztián – MAMS PRESS

Az esemény koordinációját a Pannonia Motorsport Kft., Németh András végezte

Az eseményről a MAMS Gyorsasági Szakág megbízásából Izsó Krisztián készített nagyszerű fényképeket, fotóanyaga ingyenesen hozzáférhető valamennyi résztvevő és érdeklődő számára!

Következő forduló:

MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság és Magyar Kupa II. forduló!
2024. június 14 /15 /16.
PANNÓNIA-RING
 
Nézők számára a belépés ingyenes, örömmel várunk minden szurkolót a lelátókon!

MAMS Gyorsasági Szakág

2024. május 21.